Monday, February 16, 2009

The Tasik Gelugor Saga Begins...



The 'Sifu' Cikgu Shikor aka Kod, a man who has been places and done things more than just your ordinary farmer. Kod is his own man and at sixty five there not a trick that he has not already tried and not hoax that he cannot pick out having been a school teacher and headmaster for a greater part of his life. Being a farmer is what he most enjoy most and is the man'oustand in his fireld'.







The wanna be farmers who has what it takes but the knowledge and knowhows, Rahim my cousin and his Indonesian helper getting the first taste of clearing the land for the planting of Rossele and whatever else that comes later.










Roselle bunga yang enak dimakan
Hibiscus rosasinensis ialah bunga raya yang menjadi kebanggaan rakyat Malaysia sebagai bunga kebangsaan negara. Tahukah anda ada satu lagi spesies bunga raya yang boleh kita ketengahkan kerana kegunaannya sebagai makanan. Spesies bunga raya yang dimaksudkan ialah Hibiscus sabdariffa L. atau lebih dikenali dengan nama roselle. Tumbuhan roselle dikatakan berasal dari India tetapi ada juga yang mengatakan ia berasal dari Afrika Barat. Tumbuhan ini mula diperkenalkan di Malaysia sejak lebih tiga kurun yang lampau. Beberapa jenis roselle yang tumbuh secara liar di beberapa negeri dikenali dengan berbagai-bagai nama seperti asam paya, asam kumbang dan asam susur. Di West Indies ia dinamakan Jamaican Sorrel. Pokok roselle boleh tumbuh daripada biji benih atau keratan dan ketinggiannya boleh mencapai sehingga 3–5 m serta mengeluarkan bunga hampir sepanjang tahun.
Bunga roselle berwarna cerah, salut bunga atau kaliksnya berwarna merah gelap dan lebih tebal jika dibandingkan dengan bunga raya biasa. Bahagian bunga roselle yang boleh diproses menjadi makanan ialah salut bunganya (kaliks) yang mempunyai rasa yang amat masam. Salut bunga ini boleh diproses menjadi pelbagai jenis hasilan makanan seperti minuman, halwa, jeli, sos, jeruk dan serbuk atau helaian minuman roselle. Tahukah anda daun dan batang muda roselle boleh dimakan sebagai ulam atau salad dan boleh juga digunakan sebagai perisa di dalam kuah kari? Sementara itu di Afrika, biji roselle dimakan kerana dikatakan mengandungi minyak tertentu. Di Sudan, roselle diproses menjadi minuman tradisional yang dinamakan Karkadeh dan merupakan minuman kebangsaan orang Sudan.
Salut bunga ini boleh diproses menjadi pelbagai jenis hasilan seperti minuman, halwa, jeli, sos, jeruk dan serbuk atau helaian minuman roselle
Potensi Roselle
Kajian awal MARDI pada tahun tujuh puluhan lebih menekankan pada penghasilan pewarna asli daripada roselle. Potensi roselle dalam menghasilkan pewarna merah begitu terserlah kerana dengan hanya memegang bunga ini, warna merah akan melekat di tangan. Kemudian pada tahun lapan puluhan penyelidikan berkembang kepada kajian penggunaan roselle dalam pengeluaran sirap minuman. Berdasarkan minat serta perhatian yang diberikan kepada industri makanan sejak awal tahun sembilan puluhan, roselle dijangka mempunyai potensi untuk dimajukan dalam mempelbagaikan penghasilan makanan di negara ini.
Tahukah anda daun dan batang muda roselle boleh dimakan sebagai ulam atau salad dan boleh juga digunakan sebagai perisa di dalam kuah kari?
HASILAN ROSELLE
Ekstrak roselle dan khasiatnya
Ekstrak roselle diperoleh dengan melakukan proses pengekstrakan terhadap salut bunga segar atau salut bunga kering yang direndam di dalam air panas pada suhu >60°C selama 30 minit hingga semalaman. Seterusnya ekstrak bewarna merah gelap yang amat masam diperoleh melalui proses penurasan. Daripada ekstrak ini berbagai-bagai hasilan roselle dapat dikeluarkan. Ekstrak roselle juga boleh dijadikan serbuk melalui proses pengeringan sembur. Ekstrak roselle didapati kaya dengan pigmen anthosianin, asid askorbik dan asid buah yang lain. Hasil analisis mendapati kandungan pewarna anthosianin sebanyak 1.48 g/100 g salut bunga kering. Sementara itu sirap roselle mempunyai kandungan vitamin yang agak tinggi iaitu 200 mg/100 ml.
Minuman roselle
Minuman jus atau kordial roselle boleh disediakan dengan mencampurkan ekstrak roselle dengan gula dan bahan tambah yang lain seperti bahan awet. Campuran ini dibancuh menggunakan mesin pembancuh.
Halwa roselle
Selama ini yang kita tahu hanyalah halwa kundur, halwa betik dan pelbagai jenis halwa daripada buah-buahan tempatan. Siapa sangka bunga roselle boleh diproses menjadi halwa. Salut bunga roselle hasil penurasan ekstraknya, dimasak dalam larutan gula sehingga mencapai kepekatan yang dikehendaki. Seterusnya salut bunga dikeringkan, maka terhasillah halwa roselle.
Serbuk roselle
Serbuk roselle atau teh berperisa roselle boleh dihasilkan daripada salut bunga segar yang dikeringkan pada suhu 65–80°C selama 6–8 jam atau sehingga kandungan lembapan 2%. Seterusnya salut bunga yang telah kering dikisar, ditambah bahan anti ketul dan dibungkus. Untuk teh berperisa roselle, salut bunga kering yang telah dikisar dan ditambah bahan anti ketul dicampur bersama daun teh sebelum dibungkus.
Jem dan jeli roselle
Salut bunga segar atau salut bunga terpakai selepas proses pengekstrakan, dikisar dan hasilnya disebut pulpa (pulp). Untuk membuat jem roselle, pulpa ini dimasak bersama gula, pektin dan air sehingga mencapai kepekatan 65 °Brix. Jeli roselle juga diproses dengan kaedah yang sama tetapi menggunakan ekstraknya.
Industri roselle di Malaysia
Sehingga kini terdapat beberapa kilang memproses roselle di Malaysia. Antara syarikat yang mendapat khidmat nasihat dan perundingan MARDI ialah Gulf and Pacific Industries Sdn. Bhd. di Kuching, Sarawak. Syarikat ini mengeluarkan hasilan kordial, minuman berkarbonat, jem, halwa dan pati roselle. Bagi memastikan bekalan bahan mentah yang mencukupi untuk industri yang kian berkembang ini, penanaman roselle telah diusahakan oleh Gulf and Pacific Estates Sdn. Bhd. di tanah seluas hampir 2 499 ekar.
Di Terengganu perbincangan dan perundingan dari aspek pembangunan hasilan roselle telah diadakan dengan Malaysia Roselle Industries Sdn. Bhd., Kuala Terengganu. Sementara itu memorandum persefahaman telah ditandatangani oleh MARDI dengan Aquasis (M) Sdn. Bhd. Kuantan, Pahang dalam usaha penubuhan kilang serta pembangunan hasilan roselle.
Potensi di masa hadapan
Hasilan roselle masih baru di kalangan rakyat Malaysia apatah lagi bagi negara lain. Penerimaannya setakat ini masih di peringkat percubaan dan pengguna membelinya dengan tujuan ingin mencuba hasilan yang baru. Sama ada mereka akan terus membeli dan menjadikannya sebagai satu makanan atau minuman sehari-hari bergantung pada banyak perkara. Pertama, adakah rupa, rasa dan bau hasilan tersebut memenuhi citarasa pengguna? Kedua, apakah keunikan atau kelebihan hasilan ini jika dibandingkan dengan hasilan yang sedia ada? Pengguna hari ini terdedah kepada pelbagai maklumat dan mereka amat peka pada sesuatu bahan makanan atau minuman yang dapat meningkatkan atau menjejaskan kesihatan mereka. Mereka juga mahukan nilai terhadap setiap sen yang dibelanjakan. Oleh itu, pengusaha harus bijak dalam memenuhi kehendak pengguna dengan menonjolkan kelebihan sesuatu hasilan baru dan pada masa yang sama dapat menjamin kualiti hasilan dan keselamatan terhadap pengguna. Faktor ketiga ialah bagaimana promosi hasilan itu dibuat. Promosi secara aktif dan berterusan perlu dibuat bagi memperkenalkan roselle kepada orang ramai kerana setelah beberapa lama pengguna mungkin lupa tentang kewujudan sesuatu hasilan baru apabila iklan hasilan berkenaan tidak lagi kelihatan di media massa.
Tumbuhan roselle mudah tumbuh di negara kita yang beriklim tropika. Seperti pokok bunga raya lain, sehingga kini didapati pokok roselle sukar dijangkiti penyakit dan penjagaannya di ladang tidak sukar. Teknologi memproses pelbagai hasilan roselle juga telah disediakan oleh MARDI untuk dipindahkan kepada usahawan yang berminat. Dalam usaha kerajaan untuk meningkatkan pengeluaran hasil pertanian, maka adalah tepat pada masanya para pengusaha mengambil peluang ini.
Roselle -Roselle 1 - Pengenalan0 -Roselle 2 - Potensi Roselle0 -Roselle 3 - Hasilan Rossele0 -Roselle 4 - Industri Roselle di Malaysia0 -Roselle 5 - Potensi di masa hadapan0
Utama Hubungi Kami Peta Lokasi Peta Laman Penafian
Hakcipta Terpelihara © MARDI 2008Paparan terbaik dengan Internet Explorer 5.x dan resolusi: 1024 X 768 pixel












What's the defination of a farmer? A friend of mine once asked me in Green Bay, Wisconsin, his father had a few hundred acres of prime Wisconsin Dairy land. I donno, was my reply. He is the man 'outstanding' in his field! Alright Dino!, you got me there you goddamn Pollack!
Fore the past week I have been out there in the field, five acres or so of it with my cousin Rahim the 'Chicken Chop' man from Astaka Taman Saadon working out hearts out in getting the field ready hopefully for five acres worth of Rossele and poassibly some Marquisas and exotic Papayas when all said and done.
We have been commuting to and from Penang almost daily except when I stayed over squatting at our 'Sifu's' residence shack where there is an astro and other minor conveniences available. It is a challenge for both of us seeking to start a new life or career in life, an artist and an ex contractor now chicken chop and Char Koaw teow vendor. We had discussed this change for a very long time but never got the guts to persue it untill lask week when we decided to take a drive to Tasik Gelugor and visit my friend Cikgu Shukor who was introduced to me a few years ago by my late friend Cikgu Yusof. So here we are with five acres of rpime land to work on with the hope that in four months time we will be harvesting Rosselle flowers for the market.
Clearing the land is getting to be a tougher job than anticipated and the heat has kept us fron putting in as many hours as would would have loved to.
I have given up my lodging after paying my last rent of 300RM a month through barterring my daughter's newly bought bed and mattress for the rent. I feel small, I feel that life is really taking kick at my teeth at times and no end in sight. Now I am on a new venture with the hope that thropugh sheer guts and physical endurance alone i can change my fate and that of my children and their future. Dreaming as usual dreaming that I can make things happen like I had in the past but my mind and body is telling me otherwise, at twenty i worked the Derick drilling for oil off the coast of Terengganu in the South China Sea, at thirty I could bone 110 shanks a day and not break a sweat at the packing house in Green Bay, Wisconsin. At forty I could crush a 12 thousand gallons fibreglass underground fuel tank for dispossal at the H&H Environmental Services in San Francisco's Water Front. At fifty I had six solo Art ehibitions in the city of Sendai in Japan while baby sitting two rug rats at home. Now at sixty I am beginning to wonder if i still have got what it takes to till the land and make a living as a farmer, a man outstanding in his field.

3 comments:

roslan said...

I`m still in penang, working with vistana for the past 8 month.. I spend 4 straight hour enjoying your art exhibition last year, but couldnt find you...such a pleasure to read your blog post bro.. hope the jerejak t shirt i gave to you are not faded though...

Anonymous said...

viagra pills ship free viagra sample does watermelon have viagra effect viagra stories generic viagra india viagra generic soft tab viagra suppliers in the uk buy viagra soft online viagra rrp australia viagra professional viagra jelly effect of viagra on women viagra rrp australia can viagra be used by women

Anonymous said...

I inclination not acquiesce in on it. I regard as nice post. Particularly the title-deed attracted me to review the whole story.